КЪЩА K-REI

Проект K-REI преразглежда подпокривното пространство на еднофамилна сграда в слънчево село в Южна България и предлага нов поглед към Беласица планина и ново обитаване. Подпокривното пространство е преработено във функционален етаж от 60 квадратни метра включващ дневна зона, спално пространство, кухненска зона с трапезария и баня. Свободната планировка е подчинена изцяло на разкриващата се гледка на югозарад – склоновете на Беласица планина. Обемът на новия етаж изцяло покрива периметъра на съществуващата сграда, покривът е обновен и се предвижда да бъде изпълнен с метална конструкция.

Интериорът е семпъл и функционален – дървени обшивки по тавана резонират паркетните подовете, внасяйки текстура в иначе изчистените бели вертикални елементи. Акцентни цветове са използвани за малките преместваеми мебели, а обемите за съхранение са приобщени към преградните стени и централно разположената камина.

Фасадата се характеризира с ламаринена обшивка и вградени улуци. Дълги стрехи и външни текстилни щори благоприятстват засенчването на големите отвори от югозапад, създавайки благоприятен климат в новото жилищно пространство.

ВОДЕЩ ПРОЕКТАНТ:

Антонина Илиева, Гергана Георгиева

МЕСТОПОЛОЖЕНИЕ:

общ. Благоевград, България

ГОДИНА НА ПРОЕКТА:

2023